Socialdemokratiets sikkerhedspakke møder modstand i Fredericia

Mette Frederiksens forslag om massivt øget overvågning skaber undren og uenighed blandt støttepartierne på Christiansborg. En lokal byrådspolitiker og socialdemokrat i Fredericia kommune mener heller ikke, at øget overvågning løser problemerne på sigt.

Af Oliver Perry

Statsminister Mette Frederiksens forslag om at øge overvågningen i det offentlige rum har siden mødt modstand. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Tirsdag udtalte Mette Frederiksen til Berlingske, at regeringen foreslår at øge overvågningen massivt i Danmark. I morgen, torsdag, fremlægger regeringen sin sikkerhedspakke, der bl.a. indebærer opsættelse af 300 flere overvågningskameraer rundt omkring i Danmark. Det er dog langt fra alle, der er enige i regeringens udspil. SF og Radikale Venstre er imod forslaget, mens Venstre er fortalere. Retsordfører for Radikale, Kristian Heegaard, siger i et citat til DR om opsætningen af 300 nye overvågningskameraer:

”Situationen er drønalvorlig. Men det er falsk tryghed, og det indskrænker danskernes personlige frihed.”

Falsk tryghed går igen

Turan Savas, der er socialdemokratisk byrådsmedlem i Fredericia Kommune, er heller ikke helt enig i forslaget:

”Jeg tror ikke, at øget overvågning er med til at skabe mere tryghed. Men jeg tror måske, at overvågning kan have en præventiv effekt.”

En af modstanderne af forslaget er socialdemokratisk byrådsmedlem Turan Savas fra Fredericia. Foto: Claus Fisker/Fredericia Kommune

Det Kriminalpræventive Råd skriver på deres egen hjemmeside, at videoovervågning kun er effektivt overfor planlagt kriminalitet. Videoovervågning er, ifølge rådet, ikke effektivt overfor impulsive gerninger og personfarlig kriminalitet.

”Der er episoder, der opstår på en vej eller et område, hvor man ikke kan filme. Det kunne nok have en virkning med overvågning, men et eller andet sted synes jeg, at alt det her overvågning giver en falsk tryghed”, udtaler han.  

Et muligt alternativ til øget overvågning i offentligheden er initiativer såsom Nabohjælp, hvor beboere i et nabolag samles og går runder for at forebygge indbrud mm. Turan Savas mener også, at en generel holdningsændring i kommunen vil gavne:

”Vi vil jo gerne have borgerne til at reagere overfor de her episoder, i stedet for at vende ryggen til og kigge den anden vej. Det er vigtigt, at hvis borgeren ser noget, der ikke bør ske, så skal de reagere, råbe op og kalde på myndighederne, selvfølgelig uden selv at komme til skade.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *