Ny skovgravplads skaber betydningsfuldt minde

Nu kan Fredericias borgere begraves blandt bøgehatte og blade. Den første skovgravplads er nemlig på plads. Den står ikke alene, men er en del af en udvikling, hvor flere vælger andre steder end kirkegården. En borger mener, at naturgravpladser giver mulighed for at vælge det helt rette sted, der betyder noget.

Af: Frederikke Ida Stoltz Rindholt

Fredericias første skovgravplads bliver blandt træerne i skoven i Skærbæk (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix, foto taget i skovene ved Tranum i Nordjylland).

Under grantræer, mos og knitrende grene kommer fredericianerne i fremtiden til at kunne ligge. Kommunen har netop gjort skoven i Skærbæk til byens første skovgravplads. Gravpladser i naturen giver flere muligheder for den enkelte borger at vælge det rette sted, der betyder noget for en selv, mener borger i Fredericia Rikke Friis. Og Rikke står ikke alene. Hun er en del af en større udvikling, hvor flere og flere søger et alternativ til den klassiske kirkegård.

Rikke Friis besluttede sammen med sin familie for halvandet år siden at strø farens aske ud over bølgerne ved Lillebælt. Faren elskede havet, og derfor var vandet det rette for ham. Rikke Friis mener, at gravpladser i naturen giver borgerne flere muligheder for at vælge lige netop dét sted, der er det rette for dem:

”Det er lige meget, om jeg er ved Lillebælt eller Vesterhavet. Lige så snart, det er vand, tænker jeg på ham. Og jeg håber, mine pårørende vil tænke på mig, når de kommer ud i skoven. Et sted, jeg har nydt at være.”

’Tilbage til naturen’ til et betydningsfuldt sted

Peter Birkelund Andersen er lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet og forsker i sociale forandringer og ændringer i religion og kultur. Ifølge ham er der særligt sket et skifte de seneste 40 år for folk, der ikke er troende:

”Man går i dag mere op i at vælge et mindested, der betyder noget for en, og et sted, der interesserer en, mens man lever.”

Også Michael Hviid Jacobsen, der er professor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet, mener, at vi i stigende grad kigger efter nye og anderledes muligheder for at gøre vores livsafslutning og eftermæle personligt. Han peger også på, at det større fokus på miljø og natur spiller ind:

”Det er formentlig denne grønne udvikling, som gør, at vi, med andre ord, vil ’tilbage til naturen’.”

Rikke Friis synes også, det er vigtigt, at naturbegravelser er noget, der kommer mere af. Ligegyldigt om man ser sig selv blandt grus og blomster på en kirkegård, under åben himmel i skovbrynet, i bølgen blå eller et helt tredje sted:

”Min mand kan for eksempel godt lide at spille golf, og derfor vil han gerne begraves på en golfbane. Det er der, han kan lide at være,” siger Rikke Friis.

,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *