Fredericia er sluppet billigt fra epidemi uden særlig indsats

Selvom Sundhedsplejen i Fredericia Kommune ikke har taget specielle forholdsregler, er Fredericia sluppet godt fra den verserende kighosteepidemi.

Af Andreas Würtz Adamsen

Mens kommuner som Vejen og Billund har haft en del tilfælde af kighoste, er Fredericia sluppet med ganske få tilfælde i løbet af 2019. Foto: Andreas Würtz Adamsen

Fredericia Kommune har haft fjerdefærrest tilfælde af kighoste i Region Syddanmark i 2019, til trods for at kommunens Sundhedspleje ikke har sat ind med nye forebyggende tiltag i løbet af den nuværende epidemi.

Tal fra Statens Serum Institut, SSI, viser således, at det kun er Sønderborg, Aabenraa og Kolding Kommune, der har haft færre tilfælde af kighoste indtil videre i år. De få tilfælde i Fredericia kan dog ikke umiddelbart tilskrives nogen fokuseret indsats:

”Vi har sådan set ikke ændret ret meget på det, vi gør i al almindelighed. Det er ikke sådan, at vi har sendt noget materiale ud,” fortæller Else Marie Rask Larsen, der er leder for Sundhedsplejen i Fredericia Kommune.

Kan skyldes manglende prøver
I september vurderede SSI, at der var tale om en egentlig kighoste-epidemi, og i samme ombæring kunne man fortælle, at der på Fyn og i Sydjylland havde været en forhøjet forekomst i forårsmånederne.

Her er Fredericia altså en af de kommuner, der er sluppet billigst fra epidemien, mens en kommune som Vejen har været langt hårdere ramt med næsten seks gange så mange tilfælde. Hos SSI bliver der peget på en række forskellige mulige forklaringer på de store regionale forskelle.

”Noget af det er selvfølgelig tilfældigt, noget af det handler om udbrud på skoler, og så handler det også lidt om, hvorvidt lægerne husker at få taget de rigtige prøver,” siger Tine Dalby, seniorforsker hos SSI med fokus på netop kighoste.

Særligt små børn er udsatte
Langt de fleste børn er vaccinerede mod kighoste, da den indgår i programmet for børnevaccination, der gives til børn i tre, fem og 12-måneders alderen. Derfor er særligt daginstitutioner udsatte.

På grund af vaccinen må børn dog gerne komme i institution eller skole, så længe hosteanfald eller opkast ikke længere er blandt symptomerne.

Da vaccineprogrammet først kan begyndes, når børn har nået tre-måneders alderen, er det altså især spædbørn, kighoste kan være farligt for. For voksne og større børn kan kighoste være generende og give voldsomme hosteanfald, men sygdommen er som udgangspunkt ikke farlig for raske voksne og store børn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *