Erhvervslivet i Fredericia ser optimistisk på den amerikanske straftold

Fredag den 18. oktober vil toldsatserne på europæiske eksportvarer til USA blive forhøjet. Det er dog ikke noget, der vækker bekymring i erhvervslivet i Fredericia. Men på trods af optimismen ser erhvervsdirektøren i Business Fredericia stadig grund til bekymring.

Af Anders Ranthe

Optimismen fra virksomhederne glæder erhvervsdirektøren i Business Fredericia, Kristian Bendix Drejer, der trods alt stadig ser grund til bekymring. Foto: Anders Ranthe  

I sidste uge besluttede USA sig for, at toldsatserne på europæiske eksportvarer skulle forhøjes.Verdenshandelsorganisationen, WTO, har sagt god for beslutningen. De øgede toldsatser bliver indført fredag den 18. oktober. Dog vækker det ikke bekymring hos erhvervslivet i Fredericia.  

”Vores varer til USA eksporteres til en ekstern partner. På den måde vil vi godt kunne blive ramt af en amerikansk straftold. Men på den anden side udgør det amerikanske marked heller ikke en særlig stor andel af det samlede marked for DLG,” forklarer kommunikationskonsulent i DLG Marc Geertsen.  

I 2004 henvendte USA sig til WTO med anklager om, at henholdsvis Storbritannien, Tyskland, Frankrig og Spaninen havde ydet ulovlig statsstøtte til flyselskabet Airbus. Den 25. september i år kunne WTO give amerikanerne medhold i, at ulovlig statsstøtte har fundet sted. Med udgangspunkt i afgørelsen besluttede amerikanerne sig for at indføre en forhøjede toldsats på udvalgte eksportvarer.

Det er ikke kun DLG, der forholder sig optimisitisk omkring en eventuel handelskonflikt med USA. Virksomhederne Arla og Carlsberg holder også til i Fredericia. De er ligeledes optimisitiske, fordi deres marked i USA heller ikke er særlig stort.

Optimismen beroliger erhvervsdirektøren i Buisness Fredericia, Kristian Bendix Drejer.

”Når hverken DLG, Arla eller Carlsberg udviser bekymring, fortæller det mig, at vi rent lokalt er godt gearet mod det, vi står overfor.”

Til trods for den lokale optimisme ser Krisitan Bendix Drejer dog stadig grund til bekymring.

”Lige nu oplever vi en vækst i dansk økonomi, hvilket også kommer til udtryk i Fredericia. Men hvis Europa både bliver ramt af et hårdt brexit og en potentiel handelskrig med USA, vil vi også i Danmark kunne forvente en økonomisk nedgang.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *