Veteraner risikerer at blive ramt af sparerunde

I forbindelse med Fredericia Kommunes budgetforhandlinger har forvaltningen foreslået at overdrage kommunens borgervejleders opgaver til kommunens veterankoordinator. Det kan betyde mindre tid til vigtig rådgivning for veteranerne i kommunen. 

Af Lea Guldbrandsen

Veterankoordinatoren fungerer ikke som sagsbehandler, men er i kommunens vejviser for veteranerne og deres pårørende. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Forsvaret vurderede i 2018, at der bor 590 veteraner i Fredericia. Sidste år fik de en ny hjælpende hånd til deres kontakt med kommunen, i form af kommunens veterankoordinator Liv Winterberg Lykkegaard. Men der er udsigt til, at der er mindre tid til dem i fremtiden, hvis forvaltningens forslag om at nedlægge stillingen som borgervejleder bliver gennemført under kommunens budgetforhandlinger.

Fredericia kommunes veterankoordinator arbejder både som bindeled mellem veteranen og kommunen, men også mere generelt med støtte af veteraner og pårørende. Ifølge Claus Stenberg, som er talsmand for foreningen Veteranalliancen, der er en forening styret af danske veteraner, er det vigtigt, at det netop er kommunerne, som sætter ind for at hjælpe veteranerne:

”Kommunen er det mest håndgribelige sted at få hjælp. Hvis man spørger folk, hvor regionen ligger henne, ved mange det ikke, og der kan være 60-70 km hen til den nærmeste kaserne og det er meget, hvis man skal til et møde en gang om ugen.”

Mindre tid til hjælp

”Selvom man først er kommet ret sent i gang i Fredericia kommune, er man også kommet godt i gang. Og nu vil man gå ind og tage den vigtigste ressource fra Liv (veterankoordinatoren red.), nemlig hendes tid,” fortæller Claus Stenberg.

Forvaltningens forslag kommer, fordi borgervejlederen i kommunen har oplevet et fald i henvendelser fra borgerne. Derfor er forslaget, at borgervejlederens opgaver godt kan løses af veterankoordinatoren. Det betyder mindre tid. Ikke kun til civile borgere, men også til veteranerne og deres familier. Og det bekymrer Veteranalliancen, som også har indgivet høringssvar til Fredericia kommune imod forslaget.

Bruno Kristoffersen, som er leder af den lokale afdeling af KFUM’s soldaterhjem, er også uforstående overfor forslaget.

”Konsekvensen bliver jo, at den enkelte veteran får mindre tid til at få den hjælp, som de har behov for,” pointerer han.

Claus Stenberg påpeger også, at kommunen kan spare penge i det lange løb, hvis de bruger ressourcer på veteranerne og bliver bedre til at udnytte de frivillige organisationer og foreninger på området.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *