FEATURE: Radio Mælkebøttens rødder breder sig udover lokalsamfundet

Da Radio Mælkebøtten startede tilbage i 1988, var de én blandt mange lokalradioer, der blomstrede op i Fredericia. Lige fra starten har målet være det samme: At fungere som et talerør til den almindelige borger og samtidig levere et alsidigt indhold. Radio Mælkebøttens rødder breder sig udover lokalsamfundet. 

Af Anders Ranthe

Radio Mælkebøtten er en lokalradio, der har formået at udfordre forforståelsen af, hvad en lokalradio kan tilbyde sine lyttere. I 31 år har radiostationen leveret indhold, der rækker lige fra de bløde lokalhistorier til tunge, politiske emner.

”Som lokalradio er det noget pjat, hvis man kun fokuserer på det lille lokalsamfund. Vi lever alle i et globalt samfund, og det ved vi godt. Derfor virker det også fjollet at lukke det ikke-lokale ude af nyhedsbilledet,” pointerer freelancejournalist på Radio Mælkebøtten Jan Simmen.  

Radio Mælkebøtten tilgodeser også de musikinteresserede. De tilbyder deres lyttere alt fra hård rock til pop. Fra moderne tid til mellemkrigstiden.  

”Ligesom DR, vil vi gerne tilgodese nicher. Og når vi er i kontakt med vores lyttere, har det ofte været en øjenåbner,” fortæller Jan Simmen: ”Vi gik jo og forestillede os, at de ældre var vores primære målgruppe, men det viser sig faktisk, at temmelig mange gymnasieelever, lytter med. Måske fordi vi netop tilbyder en bredere musiksendeflade.”

En alsidig nyhedsdækning for få midler

Som ikke-kommerciel radiostation modtager Radio Mælkebøtten 130.000 kroner i årlig statsstøtte til at producere deres indhold for. Frivillige indgår derfor som en vigtig del af Radio Mælkebøttens eksistensgrundlag.  

”Vi oplever mange, der kommer til os, fordi de ønsker at lave radio inden for mange forskellige emner. Det, at vi laver så meget alsidigt indhold, betyder, at vi for ingen midler kan nå ud til en bred gruppe af lyttere.”

Radio Mælkebøtten producerer også indhold i samarbejde med store globale institutioner som EU og FN, hvorfra de også modtager økonomisk støtte. Tilbage i august startede radiostationen et samarbejde med FN, hvor der lægges fokus på Verdensmålene.

”Vi søger hele tiden efter nogle at samarbejde med. For eksempel ved jeg ikke, hvad jeg skal lave fra næste april, hvor bevillingen fra FN udløber.”  

Mødet med Juncker

Trods Radio Mælkebøttens beskedne størrelse lykkes de også med at levere resultater, der rækker ud over den klassiske forståelse af, hvad en lokalradio kan præstere. Som det eneste danske medie, lykkedes det Radio Mælkebøtten at få et interview med Europa-Kommissionsformanden, Jean-Claude Juncker, i forbindelse med EU-valget tilbage i 2015.

Jan Simmen er tidligere formand for Euronet. Et radiosamarbejde der går på tværs af forskellige radiostationer i Europa. En stilling der blandt andet har resulteret i en række af kontakter med den europarlamentariske inderkreds. 

”Når andre journalister vil aftale et interview med Jean-Claude Juncker, henvender de sig til pressetalsmanden. Når jeg vil aftale et interview med Juncker, sker det over en kop kaffe med hans assistent,” lyder forklaringen fra Jan Simmen.

Radio Mælkebøtten har med deres resultater bevist, at de kan levere indhold, der kan måle sig med de store, landsdækkende medier. Dog ønsker Jan Simmen ikke, at Radio Mælkebøtten bevæger sig væk fra at være den radio, de er nu.

”I min optik skal Radio Mælkebøtten fortsætte med at være den græsrodsradio, de er nu. Som produktionsenhed kunne jeg dog godt tænke mig, at vi var mere respekteret i det danske mediebillede. At man i højere grad brugte vores materiale på niveau med freelancebureauerne,” forklarer Jan Simmen:
”Men hvis vi hæver Radio Mælkebøtten op på et højere niveau end det lokale, risikere vi også, at den mister sin identitet og bliver langt mere strømlinet.”  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *