Antallet af voldsepisoder i Fredericia stiger

Siden 2014 er antallet af voldsepisoder i Fredericia Kommune mere end fordoblet. Men det er ikke barslagsmål og gadespektakler, der er kommet flere af. Det stigende antal anmeldelser skyldes den såkaldte 119-vold, der nu i bredere omfang indberettes til politiet.

Af Laura Bonvang

Igen i dag sad en person på anklagebænken i retten i Kolding, da der skulle fældes dom i en sag om vold begået i Fredericia. Det er langt fra en sjældenhed, at der skal domfældes i voldssager fra kommunen, og faktisk er antallet af anmeldte voldsepisoder steget fra 134 til 302 over de sidste fem år.

Årsagen til stigningen er ikke flere voldsepisoder i bylivet, men derimod et tiltag, der er blevet lavet, så vold mod offentligt ansatte på arbejdspladser skal anmeldes til politiet, før der kan udbetales erstatning. Det er blevet bestemt af Erstatningsnævnet i 2015.

Politiet sætter hårdt ind mod vold i det offentlige rum. Alligevel er antallet af voldsanmeldelser steget, efter Erstatningsnævnet har indført et regulativ, der siger, at vold mod en offentligt ansat skal politianmeldes, før der kan betales erstatning.
Foto: Kim Matthäi Leland/Politi.dk

Politiet sætter hårdt ind mod vold i det offentlige rum. Alligevel er antallet af voldsanmeldelser steget, efter Erstatningsnævnet har indført et regulativ, der siger, at vold mod en offentligt ansat skal politianmeldes, før der kan betales erstatning. Foto: Kim Matthäi Leland/Politi.dk

Begrebet 119-vold kommer af straffelovens paragraf 119, som handler om vold begået mod offentligt ansatte som pædagoger, lærere og socialrådgivere.

Michael Weiss, politiinspektør i Sydøstjyllands politi, fortæller, at vold er noget, politiet tager meget alvorligt. Volden i det offentlige rum fokuserer de mest på, fordi det er den form for vold, de nemmest kan være med til at bekæmpe. Niveauet af vold i det offentlige rum ligger ret stabilt med enkeltvise udsving ind imellem.

’’Den vold, der sker i institutioner, kan vi ikke forebygge på samme måde. Til gengæld sætter vi ind imod vold i nattelivet ved at patruljere i gaderne og gå et smut ind på værtshusene. Vi er der, hvor vi skal være, når volden så sker,” siger han.

Vold sætter spor, og det gør det ikke bare på ofre – også vidner til voldsepisoder kan blive påvirkede af det. Dette satte et vidne ord på under dagens retssag, imens hun med en grådkvalt stemme og mange pauser fortalte om den episode, hun ufrivilligt var vidne til den 28. februar på Fredericia Banegård. Hun har, til trods for at det er over et halvt år siden, stadig svært ved at ryste oplevelsen af sig:

’’Jeg stod med ryggen til, fordi jeg var bange. Men jeg glemmer aldrig lydene. Det var lydene af slag. Slag mod et andet menneske, som ingenting gjorde.’’ sagde den unge pige, som otte måneder efter stadig er hårdt mærket.

For at komme volden til livs er det ifølge Michael Weiss en vigtig opgave for politiet hurtigt at tage hånd om og behandle voldssager. Det gælder både de sager, der er sket i det offentlige rum og de sager, der er arbejdsrelaterede. Politiet er til stede og denne synlighed er en af deres vigtigste opgaver. Desuden har politiet Offerrådgivningen, hvor både ofre, vidner og pårørende kan få hjælp. Offerrådgivningens døgnbemandede landstelefon kan kontaktes på 7221 7221.

Dagens retssag måtte afsluttes uden en domfældelse. Denne udskydes til den 30. oktober, da forurettede ikke mødte op for at vidne.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *