Fredericia går forrest i kampen for bæredygtig renovation

FN’s verdensmål baner vejen for Fredericia Kommunes nye bæredygtighedsstrategi. Den traditionelle klima- og miljøpolitik er nemlig skiftet ud med konkrete handlingsplaner, strategier og delmål i håbet om at få hele byrådet involveret, og dermed skabe bæredygtighed over hele linjen.

Af Benjamin Munk

Christian Bro er fortrøstningsfuld omkring Fredericia Kommunes planer og strategier for en bæredygtig fremtid. Foto: Fredericia Kommune

Årets folketingsvalg var det første af sin slags. Klimaet var øverst på dagsordenen, og i sin sejrstale takkede den socialdemokratiske formand og nyvalgte statsminister, Mette Frederiksen, især Danmarks ungdom.

Det har givet genklang rundt i landet, hvor handlingsplaner og strategier drøftes i kommunale byråd. Fredericia er ingen undtagelse, og på årets Folkemøde fortalte borgmesteren, Jacob Bjerregaard (A), at klimaet skal øverst på listen i den sydøstjyske by.

På trods af det har Fredericia ikke en decideret klimapolitik, men arbejder i stedet for med handlingsplaner og strategier. Og det virker, mener formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Christian Bro (A):  

”Vi har bæredygtighedsstrategien, energiplanen, vores ressource- og affaldsplan og vores spildevandsplan. Det kunne man i princippet samle til en klima- og miljøpolitik, men vi synes, det andet er mere brugbart.”

Et af Jacob Bjerregaards fokuspunkter på Folkemødet var, at kommunens borgere skal sortere mere affald, men han kommer ikke yderligere ind på, hvordan det skal ske.

Affaldssortering er ikke noget nyt i Fredericia. Christian Bro påpeger, at Fredericia Kommune var den første i landet, der indførte affaldssortering for godt 37 år siden, og han roser fredericanernes måde at håndtere og sortere affald på. Jacob Bjerregaards udtalelser skal derfor tolkes i forlængelse af EU’s nye direktiv om, at organisk affald som gulerodsskræller og afgnavede kyllingelår skal sorteres fra restaffald. Direktivet skal være implementeret i kommunerne inden 2023.

”Når det træder i kraft, skal vi selvfølgelig lige genopdrage fredericianerne, så de husker at sortere deres affald. Det er sådan set, det eneste vi gør, der er nyt på det område. Vi implementerer det dog nok lidt hurtigere end andre steder, fordi vores renovation alligevel skal i udbud,” uddyber Christian Bro.

Større institutioner som EU og FN har haft stor indflydelse på Fredericias miljøplaner og strategier, og i skrivende stund arbejdes der på den næste bæredygtighedsstrategi, der hedder ’Fredericia for Verdensmålene’.

Med FN’s 17 verdensmål har klima- og miljøpolitik ændret, og det er ikke længere kun grøn energi og affaldssortering, der er relevant for en bæredygtig fremtid:

”Det er en traditionel bæredygtighedsstrategi, der afspejler verdensmålene. På den måde favner vi bredere, og vi kan faktisk få hele byrådet involveret i bæredygtighedsstrategien,” afslutter Christian Bro.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *