TEMA: Færre hænder spænder ben for kultur til borgerne

Et kommunalt mulighedskatalog for de næste år i Fredericia Kommune foreslår nedlæggelse af stillinger på både bibliotekerne og museerne. De frygter, at det vil svække kulturen. Lokalpolitikere afventer endelig beslutning. 

Af: Sille Hinsch og Frederikke Ida Stoltz Rindholt

De står der, når du skal låne en bog, når du hænger ud med vennerne i fritidsklubben eller tager et kig på et af din bys museer.

Katrine Gammelgaard Bolton er næstformand for FMU, Fælles Medarbejderudvalg for Kultur og Idræt, og LMU, Lokal Medarbejderudvalg for bibliotekerne i Fredericia Kommune. Hun frygter blandt andet, at bibliotekarerne kun kan fokusere på kerneopgaver:

Katrine Gammelgaard Bolton frygter, at kvaliteten bliver dårligere, hvis der bliver færre hænder i kulturtilbuddene. Foto: Frederikke Ida Stoltz Rindholt

”Hvis der kun er fokus på bøgerne, kan vi ikke være er en del af det fællesskabsdannende, som kommunen forventer. Det kræver tid, og hvis vi kun har tid til drift, kan det være svært at spille med, hvor fællesskaberne dannes.”

Mulighedskataloget kommer med forslag til besparelser i kommunen de næste tre år for at holde sig inden for budgettet. Her byder forslagene blandt andet på at nedlægge én stilling på bibliotekerne og én på museerne. 

Kultur er også velfærd 

Ligesom Katrine Gammelgaard Bolton er Per Skovsen, kasserer i foreningen Fredericia Museums Venner, også bekymret for, at kvaliteten falder. 

“Efterhånden har man smurt smørret så tyndt, så der nu begynder at blive bare pletter, hvis man fjerner flere medarbejdere,” siger Per Skovsen.

Fredericia Museums Venner er en forening, der støtter museerne i byen. På museerne er der i alt syv fastansatte. 

Katrine Gammelgaard Bolton er enig med Per Skovsen i, at det servicen falder, hvis man mister medarbejdere. Hun mener, at bibliotekerne yder ‘dagligdags’velfærd:

“Vi får at vide, at vi er kolde hænder. Men hvis det vi laver ikke er borgernært arbejde, så ved jeg ikke, hvad det er.”

Mulighedskataloget lægger op til, at både biblioteket og museerne skal arbejde mere sammen med andre områder såsom Børn – og Unge for at nå i mål med omprioriteringen. Men både Katrine og Per Skovsen pointerer, at både bibliotekerne og museerne allerede samarbejder. Eksempelvis med skolernes undervisningsforløb. Per Skovsen frygter, at færre medarbejdere vil svække samarbejdet:

“Færre mandskab på museet vil betyde, at der er færre til at engagere sig. En kommune, der ikke har råd til at betale for kultur, bliver også en fattig kommune. Kommunen bliver kultur- og historieløs.”

Tekst: Per Skovsen frygter for Fredericias historie, hvis museerne kommer under sparekniven. Video: Sille Hinsch og Frederikke Ida Stoltz Rindholt.

Næstformand for Kultur- og idrætsudvalget Christian Jørgensen (V) vil ikke komme med konkrete ændringsforslag til mulighedskataloget på grund af budgetforhandlinger. Han mener dog, at der er kan prioriteres anderledes:

“Jeg synes kultur- og idrætsområdet bærer for meget. Vi må ikke stirre os blinde på en generel velfærdsdagsorden, så vi ikke ser, at der også kan være muligheder for omprioriteringer på den tunge velfærd uden, at den bliver dårligere.”

Formand for Kultur- og Idrætsudvalget Lars Ejby Pedersen (A) ønsker ikke at kommentere mulighedskataloget, før høringsfasen er endeligt afsluttet.

,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *